Novosti

Novosti iz "NOTAR"a

ELEKTRONSKI ON-LINE KATALOG O POMORSTVU PREDSTAVLJEN U KOTORU

CKP_30_04_10_prez_5 Javnoj prezentaciji prve faze projekta Centralni katalog pomorstva Crne Gore (CKPCG), dana 30. aprila 2010. godine, prisustvovalo je oko 50 predstavnika arhiva, biblioteka i muzeja iz Crne Gore, Hrvatske i Albanije, kao i predstavnici Fakulteta za pomorstvo u Kotoru, pomorske škole, potom raznih pomorskih preduzeća, agencija, udruženja, subjekti koji su aktuelni ili budući saradnici na projektu.

CKP_30_04_10_prez_1 CKP_30_04_10_prez_2

Opširnije...

„NOTAR“ NA OSMOM SASTANAKU MREŽE ZA NASLJEĐE JUGOISTOČNE EVROPE U RIJECI, HRVATSKA

23042010702

U Rijeci je od 23. - 25. aprila 2010. održan Osmi sastanak Mreže za nasljeđe Jugoistočne Evrope (SEE Heritage Network). Sastanak je organizovala nevladina organizacija Pro Torpedo - Udruga za promicanje i očuvanje riječke industrijske baštine, koja je jedna od članica SEE Heritage mreže. Tema sastanka je bila industrijsko nasljeđe područja Jugoistočne Evrope.

U ime organizacije „Notar", takođe članice Mreže, u radu ovog skupa učestvovao je Joško Katelan.

Sredstva za ovaj sastanak SEE Heritage mreže obezbijedila je fondacija Kulturno nasljeđe bez granica CHwB.

Uporedo sa sastankom članica Mreže, NVO Pro Torpedo je organizovala IV međunarodnu konferenciju o industrijskoj baštini: "Brodovi i brodograditeljska baština"

Mreža za nasljeđe Jugoistočne Evrope se predstavila na Konferenciji nizom postera. Poster „Notara" je privukao posebnu pažnju budući da se fokusirao na brodogradilišta koja su postojala u Kotoru i Perastu još u 14 vijeku. [Poster]

Domaćini su prisutne članove Mreže proveli kroz veoma važne lokalitete industrijske baštine Istre.

Opširnije...

PREDSTAVLJANJE CENTRALNOG KATALOGA POMORSTVA CRNE GORE

Dana 30. aprila 2010. godine u 12 sati u Kotoru (Palata Bizanti, Stari grad), „Notar" će predstaviti svoj projekat Centralni katalog pomorstva Crne Gore - CKPCG (http://www.ckpcg.ac.me/).

Pozivamo sve one koji posjeduju arhivsku, bibliotečku ili muzejsku građu o pomorstvu da nam se jave radi popisivanja te građe u Centralni katalog pomorstva Crne Gore (CKPCG).

Za sve informacije i sugestije obratiti se na adrese: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i/ili tel. +382 32 330 970.

DESETOGODIŠNJICA OSNIVANJA ORGANIZACIJE „NOTAR“

Dana 21. decembra 2009. godine navršilo se 10 godina od osnivanja organizacije „Notar". Pokretači su mr Stevan Kordić, Ruža Danilović, Snežana Pejović, Jelena Antović i Joško Katelan, koji su na osnivačkoj sjednici 13. decembra 2009. donijeli Odluku o osnivanju, Statut organizacije i utvrdili programsku aktivnost.

NOTAR U MEĐUNARODNIM PROJEKTIMA FIDA (Fiume Istria Dalmazia Archivi) i SIDA (Serenissima Istria Dalmazia Archivi)

„Arhivski fondovi iz doba Mletačke republike u Muzeju grada Perasta", je projekat kojim je „Notar"  konkurisao za sredstva kod Regije Veneto 2008. u kategoriji pod nazivom: Projekti za obnovu, očuvanje i prezentaciju kulturnog nasljeđa mletačke provenijencije u Istri i Dalmaciji za 2009. (Regionalni Zakon br. 15, godina 1994. za zaštitu i vrednovanje kulturne baštine mletačkog porijekla u Istri i Dalmaciji).

Ovim projektom „Notar" je uključen u međunarodne istraživačke projekte FIDA i SIDA.

Na Međunarodnoj konferenciji u Državnom arhivu u Trstu 12. decembra 2009. godine predstavljeni su ovi projekti i promovisana je web stranica, na kojoj je uvršten i projekat „Notara". www.fida-sida.it

Opširnije...

PREVEDEN NA CRNOGORSKI JEZIK SOFTVER ITALIJANSKE FIRME HYPERBOREA, Arianna3.2 i AriannaWeb

Prema ugovoru o saradnji sa organizacijom „Notar" - Kotor, arhivista Snežana Pejović je završila prevod kompjuterskog programa firme Hyperborea, sa italijanskog i engleskog jezika na crnogorski, u verzijama na latinici i na ćirilici. Program je sada moguće koristiti u državama bivšeg srpsko-hrvatskog ili hrvatsko-srpskog jezičkog područja.

Demo verziju ArianneWeb moguće je vidjeti na adresi: http://www.hdue.it/

Opširnije...